2010-12-05 18:21:34• hírek • Szatmár.ro

Kevesebb sertésvágás

Úgy tűnik, az idén kevesebben vágnak disznót a megyében - pedig tovább csökken az ár.

A gazdasági válság az élet minden területére hatással van, de természetesen leginkább a háztartásra van kihatással. Annak ellenére, hogy az élősertés ára az ilyenkor megszokott látványos emelkedés helyett folyamatosan csökken, nem igazán van rá kereslet - tapasztalhatta meg az ember, a szombati, gombáspusztai állatvásárba kilátogatva.

Az eddigi 7,5 lej helyett 7 lejt kértek ugyan a gazdák a sertések kilójáért, de azok szemre - vagyis mérés nélkül - keltek el, ennél jóval kevesebbért, 5,7-6 lejért. A portálunk munkatársa által megkérdezett sertéstartók úgy vélik: az idén teljesen ráfizetnek a disznótartásra, lévén, hogy a kukorica ára egyre nagyobb - jelenleg 62-65 bani -, azaz nő a tenyésztési költség. A vásári árusok úgy látják, éppen ezért a következő hetekben nem változik a helyzet a sertéspiacon, ugyanis mindenki túl akar adni majd az állatán. És miközben évekkel ezelőtt a friss „disznóságok" szerves részei voltak az ünnepi asztalnak, most a legtöbben éppen annyi húsárút vesznek majd meg, amennyiből az ünnepi asztalt meg lehet majd teríteni.

Nem csak a magángazdák panaszkodnak a piac stagnálására. A megyében működő sertéstelepek működtetői szerint egy ideje teljes ráfizetés a fél disznó árusítása, lévén, hogy egy kiló ára 8,6 lej TVA-val, ami nem fedezi a tenyésztésre fordított összegeket (a takarmánytápok ára is az égbe szökött az utóbbi időben).

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: